“Zwanger of niet? Wij zoeken louter de beste kandidaat.”

26/10/2017

Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) lanceert de campagne ‘Mama blijft aan boord’ die zich richt op zwangere vrouwen op de werkvloer. De reden? Uit hun nieuwe studie blijkt immers dat maar liefst 3 op 4 zwangere vrouwen of jonge moeders te maken krijgt met discriminatie op het werk. Dit lokte verontwaardigde reacties uit bij wervings- en selectiebureau Secretary Plus.

Iedereen gelijk

Dat het niet uitmaakt of een vrouw al kinderen heeft, er graag wilt aan beginnen of zelfs al zwanger is, bewijzen ze bij Secretary Plus, waar alle kandidaten gelijk worden behandeld. “Wij zoeken louter en alleen de beste match voor onze klant. Als blijkt dat die persoon zwanger is, is dat voor ons geen enkele reden om haar de desbetreffende job niet aan te bieden”, klinkt het bij Christien Gebruers, Business Unit Manager van Outsourcing Solutions, onderdeel van Secretary Plus. “Wij zoeken voor haar een project dat loopt tot aan haar zwangerschapsverlof en nadien schakelen we haar gewoon terug in. Al die tijd blijft ze bij ons onder contract.” Het onderzoek van IGVM toont verder ook aan dat zwangere vrouwen die (ander) werk zoeken vaak niet durven solliciteren, net omdat ze zwanger zijn. “Dergelijke cijfers doen ons schrikken, zeker aangezien wij veel jonge vrouwen tewerkstellen.”

Zwanger en een vast contract? Het kan!

Het mooiste bewijs dat elke sollicitant gelijk is, is Asma. Ze is drie maanden zwanger en tekende recent een contract bij Outsourcing Solutions, nadat ze door een ander kantoor werd gediscrimineerd. “Mijn vorige werkgever reageerde niet erg positief toen ik ontdekte dat ik onverwacht zwanger was. Aangezien ik er ook niet op mijn plaats zat, besloot ik te vertrekken”, begint ze haar verhaal.

Een eerste uitzendkantoor vertelde meteen dat ze niet moest hopen op een vast contract gezien haar zwangerschap. Ze stelden haar voor bij een klant, maar over haar zwangerschap werd niets gezegd. “Ze vertelden de klant dat ik rond april zou kunnen uitvallen. Niet meteen een leuk gevoel om een sollicitatie mee te starten. Uiteindelijk ben ik niet op gesprek gegaan, want ik werd gecontacteerd door Outsourcing Solutions.” Asma kaartte haar zwangerschap meteen aan, maar dit bleek geen issue te zijn. “Ik werd meteen gerustgesteld en had bakken zelfvertrouwen. En kijk: ik heb mijn vast contract op zak.”

 

Secretary Plus juicht deze nieuwe campagne dan ook ten zeerste toe.

Vilvoorde - 26 oktober 2017