Secretary Plus publiceert nieuwe salariswijzer

17/04/2019

banner_583x330_nl

Medewerkers in ondersteunende functies verdienen in België gemiddeld € 2.905 bruto per maand. Dat blijkt uit het nieuwe onderzoek van wervings- en selectiekantoor Secretary Plus, marktleider in het rekruteren van hoogopgeleide profielen in de supportniche. Het bedrijf baseert zich hiervoor op cijfers van een groot salarisonderzoek die worden samengevat in een nieuwe salariswijzer.
De publicatie wordt vanaf 18 april, ter gelegenheid van Assistant Day, ter beschikking gesteld van alle assistants via de website van Secretary Plus: salariswijzer.secretary-plus.be.

Salaristool brengt inzichten

Als marktleider binnen de supportniche is het belangrijk dat Secretary Plus vinger aan de pols houdt wat verschuivingen op de arbeidsmarkt betreft. Niet alleen naar jobs en functie-inhoud, maar zeker ook naar loon wat vaak een doorslaggevende factor blijkt te zijn om voor een werkgever te kiezen én er ook te blijven. Al sinds 2010 organiseert het bedrijf tweejaarlijks een grootschalig salarisonderzoek en daar kwam in 2017 een interactieve salaristool bij. Sinds de lancering maakten reeds meer dan 10.000 Belgen gebruik van de tool. Deze data levert boeiende inzichten op die Secretary Plus bundelt in de salariswijzer 2019.

Lonen binnen de supportniche in kaart gebracht

Een transparant en marktconform loonbeleid is vandaag onontbeerlijk. De war for talent kent een hoogtepunt en ook het binden en boeien van medewerkers vormt een grotere uitdaging. En deze strijd wordt ook op het loonfront gestreden. Binnen de supportniche in België verdient men anno 2019 gemiddeld €2.905 euro bruto, een stijging van maar liefst 2.4% ten opzichte van 2016. Daarnaast is het aandeel van medewerkers met een bedrijfswagen bijna verdubbeld: 27% mag rekenen op een salariswagen.

Loon alleen volstaat echter niet voor een competitief aanwervings- en retentiebeleid. Nu de millennials de arbeidsmarkt betreden veranderen de verwachtingen van werknemers aanzienlijk. Work-life balance, opleiding en een fit met de waarden van het bedrijf worden alsmaar belangrijker. En net hier zien we binnen de supportniche nog heel wat potentieel. Flexibele verloning is in opmars. Hierbij biedt de werkgever de mogelijkheid om het salarispakket deels zelf samen te stellen. Dit is ook binnen de supportniche het ideale instrument om in te spelen op de behoeften van de medewerkers. Daarnaast zijn er heel wat extralegale voordelen die eveneens toelaten om werk en privé beter te combineren. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot thuiswerk, een sportabonnement of een strijkdienst op het werk. Toch blijven deze voordelen vandaag onderbenut.

Tot slot zien we ook de loonkloof binnen de supportniche, waar het merendeel van de medewerkers vrouwelijk is, afnemen. Waar mannen drie jaar geleden gemiddeld 13,5% meer verdienden dan vrouwen, is dit verschil nu gezakt tot 7%. Deze cijfers liggen in lijn met de gegevens van de Oeso-dataset.

Leidraad

“De vraag naar talent klinkt luider dan ooit en aangezien loon vaak een doorslaggevende rol speelt, is het belangrijk om rekening te houden met de veranderingen op de markt”, aldus Linda Cappelle, algemeen directeur bij Secretary Plus. “Onze salariswijzer is een handige gids vol informatie over up-to-date loonschalen, loonevoluties en nieuwe inzichten. Het is bijgevolg een goede leidraad voor bedrijven bij het opzetten van een transparant en professioneel loonbeleid.”

Praktisch:

Alles over de salariswijzer vind je op salariswijzer.secretary-plus.be

Meer informatie over de salaristool: salaris.secretary-plus.be

Meer informatie over Secretary Plus: www.secretary-plus.be

  • banner_351x183_fr