Laure Rabaey

Waarom Management Assistant?

Toen ik na het zesde middelbaar een keuze moest maken, wist ik helemaal niet wat ik wou gaan studeren. Vele schoolbezoeken later besloot ik de richting Management Assistant te volgen aan de Hogeschool Gent. Een uiteindelijk weloverwogen en nu blijkt ook een zeer goede keuze! Natuurlijk leer je nog veel meer op de werkvloer, maar het was dé perfecte voorbereiding voor mijn huidige job!

Bachelor Office Management of the Year 2009

In de loop van mijn tweede studiejaar (in 2008) aan de Hogeschool Gent maakte een lector ons allen warm voor deelname aan de wedstrijd ‘Bachelor Office Management of the Year’ van Secretary Plus. Het was dé test en springplank voor laatstejaarsstudenten Office Management. Ik was, in tegenstelling tot bijna geen enkele van mijn medestudenten, onmiddellijk overtuigd! Het was de ideale manier om te kijken waar ik stond tegenover andere studenten met dezelfde passie voor het vak.

Alle kandidaten, allen laatstejaarsstudenten ‘Office Management’ uit België, werden onderworpen aan een selectieprocedure van vier rondes, waarbij we werden getest op motivatie, competenties en vaardigheden die belangrijk zijn voor een verdere professionele loopbaan. Na iedere ronde werd een beperkt aantal kandidaten geselecteerd voor de volgende ronde. Na het kennismakingsgesprek, de taal, computer- en psychologische testen, de inlevingsoefening (waarbij je een fictieve assistant moet vervangen) en het sollicitatiegesprek werd ik uitgenodigd voor dé grote finale. Trillend op mijn benen en omringd door mijn trotse familie en lectoren kreeg ik er de trofee ‘Bachelor Office Management of the Year’ 2009 overhandigd!

Mijn eerste kennismaking met Secretary Plus zal mij dus altijd bijblijven!
Gedurende de hele wedstrijd kon ik ook altijd rekenen op de dames die instonden voor de organisatie van de wedstrijd, maar ook op de dames van het kantoor van Secretary Plus in Gent die me telkens bijstonden met de nodige informatie en tips!

Springplank

Met deze Award wil Secretary Plus ‘een brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven door beloftevolle Management Assistants te belonen en de veelzijdige functie van co-manager te valoriseren’. Ik werd beloond voor mijn motivatie en inzet. Niet alleen kreeg ik als winnares een contractvoorstel bij Secretary Plus Outsourcing Solutions, ik mocht ook direct aan de slag bij mijn eerste werkgever! Voor mij was deze Award dan ook een echte springplank.

Dit alles heeft mij het nodige zelfvertrouwen gegeven, maar ook een duidelijk inzicht in wat de functie van Management Assistant écht te bieden heeft. Het heeft voor mij heel wat deuren geopend en heeft er voor gezorgd dat ik vandaag deze uitdagende en leerrijke functie van Management Assistant CEO in een internationaal bedrijf als de Plopsa groep kan uitoefenen.

Toekomst

Ik zie de toekomst van deze functie dan ook alleen maar verder evolueren. Het is al een hele tijd dat onder meer Secretary Plus, de scholen en het bedrijfsleven, maar ook de Management Assistants zelf er van bewust maakt dat een Management Assistant meer is dan zomaar een ‘secretaresse’. Het is dan ook voor alle betrokken groepen leerrijk om de publicaties van Secretary Plus, zoals het digitaal magazine ‘Vision’, het boek ‘Het Assistantberoep – Verandering is de enige constante’, de website www.assistantplus.com ,… te lezen en op de voet te volgen.

Zelf heb ik ook een LinkedIn groep ‘Lerend Netwerk Vlaamse Management Assistants’ met reeds bijna 300 leden. We netwerken er door elkaar vragen te stellen, tips uit te wisselen, vacatures te publiceren,… Waarom Vlaamse Management Assistants? Omdat het beroep in Nederland en de rest van de wereld wel gelijkaardig is, maar toch zo verschillend. Jammer genoeg leeft het ook veel meer bij onze noorderburen en worden er veel meer vaktijdschriften gepubliceerd, infodagen/avonden op maat georganiseerd enzovoort.

Ik wil me er dan ook in de toekomst verder mee voor inzetten om zowel de huidige Management Assistants up-to-date te houden door middel van evenementen voor en door Management Assistants, Lerende Netwerken (zoals deze van Voka) te promoten, publicaties te ondersteunen, opleidingen (zoals de Open Academy Plus opleidingen van Secretary Plus) te volgen, toegankelijker te maken en te ondersteunen… maar ook door studenten die nog moeten kiezen of die de opleiding al hebben gekozen warm te maken voor deze boeiende, groeiende en gevarieerde job.

Momenteel werk ik bij Plopsa, recent hadden we nog een zeer goede samenwerking hadden met Secretary Plus Hierdoor hebben we al wij zeer goede kandidates bij Plopsa kunnen tewerkstellen binnen ons Young Potential Programma.

 
Laure Rabaey,
Assistant CEO (Plopsa groep)